Πλ. Μαβίλη: Η διαχρονική γοητεία του πιο... ενεργειακού spot της Αθήνας!


Πλ. Μαβίλη: Η διαχρονική γοητεία του πιο... ενεργειακού spot της Αθήνας!
Κάπου ανάμεσα στην καντίνα-ορόσημο και τα malt του ιστορικού Λώρα, τις τούρτες του Μικέ και την ατμόσφαιρα στο Μπρίκι, βρίσκεται ένα σημείο με ισχυρό μαγνητισμό. Η μικρή Πλατεία Μαβίλη εδώ και 50 χρόνια κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα απ' όλους: τον σκορπά απλόχερα στην πόλη!
Κείμενο Μάνος Κιαπόκας, Φωτογραφία Νίκος Λυμπερτάς

Λώρας 

Παλιό (χωρίς να είναι παλιακό), ιστορικό (χωρίς να σταματά να εξελίσσεται) και αντρικό (χωρίς να λείπουν οι γυναίκες). Το μικρό μπαράκι σε απόσταση βολής από την ιστορική καντίνα, από το 1967 είναι στέκι όπου θα βρεις καλή παρέα, θα πιεις καθαρό ουίσκι και θα ακούσεις ψαγμένες μουσικές. Πρέπει να έχεις πάει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου! Kαθημερινά από 07:00, Σάβ.-Κυρ. από 19:00. (Δ. Σούτσου 7, τηλ. 210 6428473).

Μπρίκι
Ένα από τα λίγα bars της Αθήνας που θα μας έβγαζε ασπροπρόσωπους και στην Ευρώπη! Ανακαινίστηκε πρόσφατα με άλογα «κλεμμένα» από το Moulin Rouge και πολλές deco μαγείες, διατήρησε αναλλοίωτη την urban ατμόσφαιρά του και συνεχίζει να είναι πάντοτε γεμάτο. Εδώ θα δεις κοστουμαρισμένους δικηγόρους που πετάχτηκαν να... βρέξουν τα χείλη τους με ένα Hendricks, γιάπηδες από την Αμερικανική Πρεσβεία αλλά και εναλλακτικές σκηνοθέτιδες και συγγραφείς που τρέφονται μόνο με... κουλτούρα και τις υπέροχες μουσικές που παίζει το λιλιπούτειο μπαράκι. Kαθημερινά από 09:00. ( Δορυλαίου 6, τηλ. 210 6452380)

Sutsu
Ένα από τα νεότερα στέκια της περιοχής, αλλά καθιερώθηκε χωρίς δυσκολία. Κεφάτη μπάρα, νεανικό κοινό και funky, soul,rock ήχοι που ξεχωρίζουν. Είναι μικρό, και εδώ θα έρθεις είτε για το πρώτο, χαλαρό ποτάκι σου πριν το ξενύχτι, είτε πολύ αργά. Καθημερινά από 08:30, Σάβ.-Κυρ. από 19:00. (Δ. Σούτσου, τηλ. 210 6401461)

Flower
Ξεκίνησε ως ζαχαροπλαστείο πριν από 30 χρόνια με καλλιτεχνικό κοινό. Όταν ο κόσμος άρχισε να μένει εκεί μέχρι αργά και να ζητά ποτά, ο ιδιοκτήτης το γύρισε σε ποτάδικο-ξενυχτάδικο, όπως μας διηγήθηκε το προσωπικό του. Σήμερα, έχοντας μετακομίσει δίπλα από το χώρο όπου βρισκόταν αρχικά, λειτουργεί μέχρι τις 17:00 σερβίροντας καφέ και κάποια μαγειρευτά, και έχει ακόμα το κοινό του. Καθημερινά από 08:00. (Δορυλαίου 2, τηλ. 210 6432111)

O Kήπος

Έκλεισε φέτος μισό αιώνα παρουσίας στη Μαβίλη και μας προμηθεύει με κάθε λογής ζαρζαβατικά που μοσχοβολούν, τυριά μικρών παραγωγών και όλη την... αφρόκρεμα της ελληνικής βιολογικής παραγωγής στα ιστορικά ράφια και τελάρα του. Καθημερινά 08:00-22:00. (Δορυλαίου 1,τηλ. 210 6428045)

Μικές

Η πιο γλυκιά γωνιά της Μαβίλη έχει κι αυτή τα χρονάκια της. Στα 50 χρόνια λειτουργίας του, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο έχει φτιάξει τόνους λαχταριστών γλυκών, σοκολάτας και βουτημάτων. Τα πασπαλισμένα με κακάο δαμάσκηνα έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, όπως και οι εκπληκτικές, μοναδικές τούρτες του. Στα ράφια του θα βρείτε και εκλεκτές βιολογικές μαρμελάδες. Καθημερινά από 09:00. (Δ. Σούτσου 9, τηλ. 210 6463 091)

Καντίνα
Είναι τραγουδισμένη, συνυφασμένη με την πλατεία, σχεδόν μυθική! Από τις 20:00 και μετά καθημερινά μπορείς να φας το πιο νόστιμο βρόμικο της πόλης -το εννοούμε. Τις πρωινές ώρες κάνεις και ενδιαφέρουσες γνωριμίες αφού όλη η Αθήνα παρελαύνει για... επίλογο μετά το ξενύχτι. Τιμή από €4. (Λεωφ. Βασ. Σοφίας & Δημ. Σούτσου, Πλ. Μαβίλη)

WHO
Ο Λορέντζος Μαβίλης (1860-1912) ήταν Επτανήσιος λυρικός ποιητής και γνωστός για την ικανότητά του στο σκάκι. Είχε ισπανική καταγωγή αλλά ήταν ένθερμος πατριώτης. Τα σονέτα του, πολύ πιο επεξεργασμένα σύγχρονούς του ποιητές, έμειναν γνωστά για την αρτιότητα και τη διάχυτη απαισιοδοξία τους.