Μεζεδάκια έξω: 10 νόστιμες αθηναϊκές αυλές


του Γιώργου Κόκουβα

Λίγος ήλιος, λίγο ούζο, νόστιμοι μεζέδες και καλή παρέα: Η συνταγή της Άνοιξης απολαμβάνεται ιδανικά σε μια καταπράσινη αυλή με λεμονιές, μουριές και στρωμένο χαλίκι, που θυμίζει επικίνδυνα… διακοπές. Ευτυχώς, παρά τα όσα έχουμε να της προσάψουμε, η Αθήνα διαθέτει μεγάλη προίκα σε αυλές και κήπους. Και ήρθε επιτέλους η ώρα, τα μεζεδοπωλεία, τα ταβερνάκια και τα εστιατόρια της πόλης που τις έχουν στην διάθεσή τους να μοιραστούν τις «νόστιμες» γωνιές τους μαζί μας. 

Παρακάτω, επιλέξαμε δέκα από τις πιο δροσερές και γευστικές αθηναϊκές αυλές. Μοιραστείτε την δική σας αγαπημένη σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος. 

*Η αυλή του Κούβελου(Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ: 210 9221183) Εκεί που το Κουκάκι πλησιάζει τα Άνω Πετράλωνα, σε έναν ήσυχο δρόμο γεμάτο νεραντζιές, παλιά νεοκλασικά και νοσταλγική διάθεση, η κάτασπρη αυλή του Κούβελου με τα δέντρα, την κληματαριά, το χαλίκι και την ατμόσφαιρα παλιάς μονοκατοικίας μας ταΐζει νόστιμα και χορταστικά. Η τριλογία μπιφτεκιών με τρία είδη κιμά είναι ασυναγώνιστη, τα μπριζολάκια του αποτελούν σταθερή αξία, ενώ και η πεντανόστιμη πατατοσαλάτα αλλά και πιο «εκμοντερνισμένες» ελληνικές γεύσεις, όπως τα ρολάκια μελιτζάνας δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους. Το ωραίο χύμα κρασί τους ή μια κρύα μπύρα είναι το τέλειο συνοδευτικό – υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο. 

*Κάππαρη (Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 2103450288)Σταθερή αξία στα Άνω Πετράλωνα, μια ανάσα από την πλατεία Μερκούρη, η ωραία αυλή της Κάππαρης χορταίνει οικονομικά τα στομάχια μας, με κατάλογο που καλύπτει όλα τα γούστα: Κρεατοφαγία, ψαροφαγία, αλλά και μεζέδες και ορεκτικά, όπως η νόστιμη φάβα, τα ρεβίθια με το μπέικον, πίτες και πιάτα ημέρας συνθέτουν την ποικιλία που θα συνοδεύσει το άραγμα στον όμορφα διακοσμημένο χώρο. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

 *Ζάχαρη κι Αλάτι(Βαλτετσίου 47, Εξάρχεια, τηλ: 210 3801253)Η αυλή – αίθριο που φιλοξένησε πολλούς καφέδες μας συνοδεία υπέροχων soundtracks και live piano sessions το περασμένο καλοκαίρι μας υποδέχεται και πάλι στο υπέροχο «βυσσινί» νεοκλασικό στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, ακριβώς απέναντι από το θερινό σινεμαδάκι. Το «Ζάχαρη και Αλάτι» διαθέτει και εκλεκτή κουζίνα, η οποία συνδυάζει τη ζάχαρη και το αλάτι, τα αλμυρά πιάτα με γκουρμέ παρουσίαση με τα γευστικά γλυκά. Εμείς έχουμε δοκιμάσει την νόστιμη και ελαφριά σαλάτα ψητών λαχανικών σε σχήμα καρδιάς, μερικά από τα ωραιότατα ριζότο, ενώ εγγυημένες επιλογές είναι και το μοσχαράκι σε σφολιάτα, οι ψητές μελιτζάνες και οι πολίτικες συνταγές του μενού. Η κουζίνα, που φλερτάρει έντονα με το γκουρμέ είναι ελαφρώς τσιμπημένη – υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο με κρασί- αλλά ο χώρος, η μικρή δροσερή αυλή και το φιλικό κλίμα σε αποζημιώνουν. 

*Θάλειας Μεζεδοτεχνείον (Κουτσικάρη 47, τηλ: 2155207098)

Ανάμεσα στις πολυκατοικίες, λίγο πάνω από τον Άρειο Πάγο, ξεπετάχτηκε την τελευταία χρονιά μια αυλή – έκπληξη στου Γκύζη, αυτή της Θάλειας, που στρώνει τα ξύλινα τραπέζια της και απλώνει τις ψάθινες καρέκλες της κάτω από τις φυλλωσιές της μεγάλης μουριάς και δίπλα από τους κισσούς του τοίχου. Το Μεζεδοτεχνείο της Θάλειας αποτελεί ουσιαστικά «παράρτημα» του ομώνυμου ουζερί στην Τζια, και η αυτοδίδακτη μαγείρισσα έχει μεταφέρει τους νησιώτικους και μικρασιατικούς μεζέδες της στην καρδιά της Αθήνας. Δοκιμάστε τα μερακλίδικα σουτζουκάκια ή την παστουρμαδόπιτα για γεύση ανατολής και τις σαρδέλες ή τις γαρίδες κανταΐφι για γεύση από θάλασσα και συνοδεύστε τα με χύμα κρασί. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. Η αυλή θα εγκαινιάσει την «καλοκαιρινή» περίοδο από τις 10 Μαΐου, αμέσως μετά το Πάσχα. 

*Αυλή (Αγ. Δημητρίου 12, Ψυρρή) Κάπου ανάμεσα στου Ψυρρή και στο Γεράνι, στο 12 της Αγίου Δημητρίου, σπρώχνεις την σιδερένια πόρτα που δύσκολα την πιάνει το μάτι σου, ακολουθείς την βαβούρα (συνήθως γίνεται κοσμοσυρροή και χρειάζεται υπομονή για να εξασφαλίσεις τραπεζάκι) και βρίσκεσαι σε μία αυλή από αυτές «των θαυμάτων», την οποία μοιραζόταν παλιότερα ένα συγκρότημα σπιτιών. Περισσότερο δροσερός διάδρομος παρά αυλή, το συγκεκριμένο μεζεδοπωλείο αποτελεί σταθερή «κρυφή» αξία για όσους θέλουν να απολαύσουν ουζάκι με οικονομικούς μεζέδες, κατευθείαν από το τηγάνι του ιδιοκτήτη που τους μαγειρεύει μπροστά σου, στην άκρη της αυλής. Πιάστε τραπεζάκι, καθίστε στις καρέκλες καφενείου και δοκιμάστε τα φοβερά κεφτεδάκια, το πολύ ωραίο λουκάνικο, την μυρωδάτη χωριάτικη τη δυνατή τυροκαφτερή, τηγανιά και άλλους (λίγους αλλά καλούς) μεζέδες για το χύμα ούζο – από 3€ το καραφάκι. Συνολικά, μην περιμένετε να πληρώσετε παραπάνω από 10€ κατ’ άτομο. 

*Μπεμπέκα (Διονύσου 16, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6854880)

Πέρα από την πιάτσα της πλατείας του Χαλανδρίου, στην όμορφη γειτονιά στα πέριξ του Δημαρχείου, μια παλιά μονοκατοικία έχει μετατρέψει την αυλή της σε ιδανικό σκηνικό για φαγητό, με όμορφα τραπεζάκια, σιδερένιες καρέκλες, φωτάκια και φαναράκια κρεμασμένα από τις πορτοκαλιές του κήπου. Στο μενού θα βρείτε απλά αλλά καλομαγειρεμένα πιάτα και μεζέδες, αλλά και χορταστικά πιάτα ημέρας – δοκιμάσαμε τον εξαιρετικό κόκκορα με χοντρό μακαρόνι και μυζήθρα, τηγανιά στο πήλινο, φάβα Φενεού και λαχταριστά γιουβαρλάκια. Ο λογαριασμός κινείται στα επίπεδα των 15-20€ κατ’ άτομο. 

*Το Μινόρε της Αυγής (Καλλισθένους 82, τηλ: 210 3414004)  Η αυλή του «Μινόρε» είναι στρωμένη με λευκό χαλίκι, θυμίζει… παραλία και βρίσκεται απέναντι από την πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα. Χαλαρή ατμόσφαιρα, χύμα γλυκόπιοτο ούζο και μεζέδες όπως κρεατοποικιλίες, δροσερές σαλάτες, απάκι και άλλα εδέσματα κατευθείαν από την Κρήτη συνθέτουν το σκηνικό, που λούζεται από τον ήλιο, ό,τι πρέπει για ένα μεσημέρι με θέα στην περαντζάδα της πλατείας. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο για ούζο ή κρασί και τσιμπολόγημα. 

*Τζίτζικας και Μέρμηγκας (Αγ. Γεωργίου και Αισχύλου, Χαλάνδρι) Στην ήσυχη γειτονιά απέναντι από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου στο Χαλάνδρι, η κλασική αυλή του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα έχει ήδη ανοίξει και προσφέρει αφενός ρακή για κέρασμα μόλις καθίσετε, και αφετέρου τις κλασικές ελληνικές – και ελαφρώς δημιουργικές – γεύσεις του στα τραπεζάκια που απλώνονται ανάμεσα στις αφίσες και τις παλιές διαφημίσεις. Οι τιμές των πιάτων είναι αρκετά τσιμπημένες (η μέση τιμή των κυρίως κυμαίνεται στα 12€), αλλά ισχύει κάθε μέρα και το εξαιρετικά συμφέρον μενού των 30€ για δύο άτομα, που περιλαμβάνει μία σαλάτα, δύο κυρίως πιάτα και ένα ορεκτικό. Εμείς δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά μυρωδάτα κεφτεδάκια, το ριζότο με το μελάνι σουπιάς, τα μπριζολάκια με την υπέροχη σος και την πράσινη σαλάτα με ρόδι, όλα τους σε ιδιαίτερα μεγάλες μερίδες και πολύ γευστικά. 

 *Άμα Λάχει(Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια) Η μεγαλύτερη αυλή των Εξαρχείων κρύβεται στη βάση του λόφου του Στρέφη, αρκετά ψηλά στην οδό Καλλιδρομίου. Περνώντας την μεγάλη αυλόπορτα και τον ψηλό μαντρότοιχο στη σκιά του λόφου, θα βρεθείτε μπροστά σε ανθισμένες λεμονιές, παρτέρια και παρέες που γεύονται τους μεζέδες της παραδοσιακής αυτής ταβέρνας, που λειτουργεί από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ. Το φαγητό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά τα κρεατικά και τα φρέσκα ψαρικά του κρατούν πολύ καλή παρέα στο κρασάκι ή το ούζο σας – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

*Αθήρι (Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983)

Η γκουρμέ κουζίνα γίνεται προσιτή στην πιο δροσερή αυλή του Μεταξουργείου, εκεί που ο σεφ Αλέξης Καρδάσης σερβίρει τις δημιουργίες του κάτω από τις φουντωτές φυλλωσιές των δέντρων. Διακριτικός φωτισμός και διακόσμηση, λευκά τραπεζομάντιλα και κεράκια στα τραπέζια και οικονομικό μενού των 15€ κατ’ άτομο που ανανεώνεται κάθε εβδομάδα – αυτή την εβδομάδα για παράδειγμα περιλαμβάνει χειροποίητο ψωμί, σούπα καρότο αρωματισμένη με πιπερόριζα και πορτοκάλι, σαλάτα με άσπρο και κόκκινο λάχανο, ξινόμηλο και άλλα λαχανικά, κόκκορα κοκκινιστό με τραχανά Αρκαδίας και και crème brulee για κλείσιμο (ισχύει καθημερινά εκτός Σαββάτου).

πηγή: in2life.gr