Νόστιμη νηστεία: Οι Σαρακοστιανές διευθύνσεις της πόλης



του Νικόλα ΓεωργιακώδηΑφού σας μυήσαμε στα διατροφικά μυστικά της νηστείας και σας προτείναμε λαχταριστές συνταγές για να «νοστιμέψετε» το νηστίσιμο τραπέζι, ήρθε η ώρα να πάρετε μια γεύση για το τι (νηστίσιμο) μαγειρεύεται στα εστιατόρια της πόλης. Γιατί η αποχή από το κρέας δεν σημαίνει απαραίτητα αποχή και από κάθε τι γευστικό. Εστιατόρια, αλυσίδες, fast food και γλυκοπωλεία που παραμένουν πιστά στις γευστικές επιταγές της Σαρακοστής. 

Τα νηστίσιμα μενού της πόλης
 




Λεύκες(Πυθαγόρα 1 και Λεωφόρος Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, τηλ.: 210 2924458)Σε ένα εστιατόριο που συνεχώς πειραματίζεται με νέα πιάτα και μενού, οι νηστίσιμες γεύσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την ημερήσια διάταξη. Έτσι μια επίσκεψη στο Γαλάτσι θα μας φέρει αντιμέτωπους με μαυρομάτικα φασολάκια με μουστάρδα μέλι και μάραθο σερβιρισμένα με καλαμαράκι στα κάρβουνα, μπισκότα χαλβά με χταποδάκι ξιδάτο βαλσάμικο και λευκή ταραμοσαλάτα και σουπιά ψητή με σος μουστάρδας και πορτοκαλιού. Για ένα πλήρες γεύμα υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο με κρασί.

ImproV (Ιάκχου 8 & Ευμολπιδών, τηλ.: 213 0240875)Στον όμορφο, βιομηχανικής αισθητικής χώρο του ImproV, με τα ξύλινα μοναστηριακά τραπέζια σερβίρονται κεμπάπ μανιταριών, φαλάφελ, χούμους, κεφτεδάκια από μπαρμπουνοφάσουλα, μπουρίτο με ρύζι και φασόλια, γιουβέτσι με πλευρώτους και σπαγγέτι με «κιμά» κόκκινης φακής. Δεν είναι απλώς vegetarian, είναι vegan: από το μενού του απουσιάζουν εντελώς και τα ζωικά προϊόντα. Ακριβώς δίπλα, στο café, θα δοκιμάσετε και τις πολύ ιδιαίτερες –επίσης vegan– μπύρες. Οι τιμές για πλήρες γεύμα κυμαίνονται στα 20€ το άτομο. Περισσότερα εδώ

Αθήρι (Πλαταιών 15, Κεραμεικός, τηλ: 210 3462983)Το καταφύγιο της δημιουργικής κουζίνας στην καρδιά του Μεταξουργείου δημιουργεί ένα μενού των 15€ κατ’ άτομο κάθε εβδομάδα το οποίο… νηστεύει – αυτές τις ημέρες έχετε την ευκαιρία να γευθείτε σούπα καρότο με πιπερόριζα, σαλάτα με άσπρο και κόκκινο λάχανο και ριζότο με καλαμάρι και κολοκύθι (καθημερινά εκτός Σαββάτου). Εδώ μπορείτε να βλέπετε το μενού κάθε εβδομάδας. Φυσικά, μπορείτε σε κάθε περίπτωση να επιλέξετε και κάποια από τις νηστίσιμες επιλογές του καταλόγου, όπως σαλάτα πράσινη με παντζάρι, ηλιόσπορους, πατάτες baby, κρεμμύδι φρέσκο και λαδόξιδο με δαμάσκηνο, σαλάχι στον ατμό μαριναρισμένο σε χυμό λεμόνι και ξύσμα λάιμ με ταραμοσαλάτα και λάδι μαϊντανού και κριθαρότο με μανιτάρια portobello και αποξηραμένα porcini. Για ένα πλήρες μενού υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο. 

Avocado (Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ: 210 3237878)
Ούτως ή άλλως vegetarian, το μικρό, όμορφο εστιατόριο της οδού Νίκης ενδείκνυται για υγιεινές και πεντανόστιμες προτάσεις για όλη την Σαρακοστή: Δοκιμάστε τα γευστικά πιάτα ρυζιού (δικά μας αγαπημένα το Life’s a rainbow με λαχανικά, πιπερόριζα και σουσάμι και το Mango Chutney), ζυμαρικά με αρωματικές σάλτσες, ολόφρεσκες σαλάτες και veggie πίτσες σε οικονομικές τιμές – υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο. Δείτε το μενού εδώ

Ωραία μου κουζίνα (Αγ. Τριάδος 22, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ: 210 2529008)Η πρόσφατη και πολλά υποσχόμενη εστιατορική άφιξη στην Νέα Φιλαδέλφεια προσθέτει στο μενού της κάθε ημέρα κι ένα διαφορετικό σαρακοστιανό πιάτο όπως για παράδειγμα τον εξαιρετικό αφρό μελιτζάνας με καραμελωμένες ντομάτες την σούπερ τραγανή σουπιά στο μελάνι της με ριζότο ή το κριθαράκι με χταπόδι στιφάδο. Σημειώστε ότι η «Ωραία Κουζίνα» έχει εδώ και καιρό λανσάρει τα ατομικά οικονομικά μενού της, από 12€ - μάθετε καθημερινά τις προτάσεις της εδώ

Κανέλλα (Κωνσταντινουπόλεως 70 & Ευμολπιδών, Γκάζι, τηλ: 2103476320)Τα νόστιμα μαγειρευτά του αγαπημένου οινομαγειρείου του Γκαζιού έχουν μπει για τα καλά σε περίοδο νηστείας, και στην κουζίνα της Κανέλλας ήδη από την Καθαρά Δευτέρα γευτήκαμε σπιτική ταραμοσαλάτα, ξυδάτο χταποδάκι, ψητό καλαμάρι, γαριδομακαρονάδες, πολίτικα γεμιστά και άλλες λιχουδιές άνευ κρέατος. Μάθετε περισσότερα για το μενού εδώ – ενδεικτική τιμή 15-20€ κατ’ άτομο. 


ApplebeesΗ αλυσίδα εστιατορίων λάνσαρε ένα νέο, νηστίσιμο και άκρως γευστικό κατάλογο πιάτων με ορεκτικά, κυρίως και σαλάτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ζουμερή μαρινάρα με γαρίδες, την bruschetta octopus salad με ξιδάτο χταποδάκι, τα νηστίσιμα Fajitas με γέμιση από λαχανικά και το παραδοσιακό veggie burger από πατάτα, κολοκύθι, κόκκινη πιπεριά και μαϊντανό.Δείτε αναλυτικά το μενού και τις τιμές εδώ

Kitchen Bar (Λεωφ. Ποσειδώνος 3, τηλ: 21 0981 2004) 
«Ενισχυμένο» με φρέσκο, νηστίσιμο μενού το Kitchen Bar στον Άλιμο σερβίρει για όλη την Σαρακοστή ,μεταξύ άλλων, σπιτική λεύκη ταραμοσαλάτα, Φάβα Σαντορίνης, Αγιορείτικη Μελιτζανοσαλάτα, Crunchy Popcorn Baby Shrimps, ντακάκια με φρέσκια ντομάτα, βασιλικό και ταραμοσαλάτα, homemade spring rolls λαχανικών με sweet chili sauce, αστακoμακαρονάδα, noodles λαχανικών, burger με μπιφτέκι γαρίδας, guacamole, ντομάτα και καλαμαράκι γόνο με red fries onions. Υπολογίστε περί τα 20 με 25€ ανά άτομο. 

Rosebud (Ομήρου 60 & Σκουφά 40, Κολωνάκι, τηλ. 2103392370) 

Ο Πολίτης Κέιν του… Κολωνακίου έχει κάνει εδώ και έναν χρόνο στροφή στην χορτοφαγία και η αλήθεια είναι ότι του πάει πολύ. Εκτός από κλασσικό σινεφίλ café bar λοιπόν, το Rosebud είναι και vegan εστιατόριο με αξιώσεις: μιλφέιγ παντζαριού με χούμους και σάλτσα από ταχίνι, ριζότο με σπαράγγια με λάδι τρούφας, burger μανιταριών με σος κάππαρης, hot dog με λουκάνικο από φάβα και μανιτάρια και σιμιγδαλένιος χαλβάς με γάλα καρύδας είναι μερικά μόνο από τα νηστίσιμα και χορτοφαγικά πιάτα που σερβίρει ο “green chef” Νίκος Γαϊτάνος. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο. 

Αρκαδία (Μακρυγιάννη 24, απέναντι από τη στάση του μετρό, 2109238124

Ελληνικές και αρκαδικές γεύσεις με φόντο την Ακρόπολη; Γιατί όχι. Το «Αρκαδία» έχει και το όνομα, έχει και την θέα, έχει και το νηστίσιμο μενού. Τραπεζάκι έξω λοιπόν στην Μακρυγιάννη, ενώ στα πιάτα μας «παίζουν» εναλλάξ ρεβυθοκεφτέδες με σάλτσα ταχίνι και σουμάκ, μελιτζανορολάκια με ντομάτα, σαλάτα με μωβ και λευκό λάχανο, ξινόμηλο, ρόδι και σταφίδες, λαχταριστή μακαρονάδα θαλασσινών, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζάνες γεμιστές με χταποδάκι, γαρίδες ή μύδια σαγανάκι, μανιταρόπιτα και vegetarian μουσακάς με λαζάνια λαχανικών. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο με κρασί. 

Νηστίσιμο… fast foodΓρήγορα και νηστισίμα μενού σερβίρουν εδώ και αρκετές ημέρες οι fast food αλυσίδες της Αθήνας. Στα Goody’s το Μεσογειακό μενού εκτός από τα κλασσικά γεύματα με γαρίδες ή καλαμαράκια, το Burger με καλαμαράκια και το club sandwich με ψητά λαχανικά, περιλαμβάνει και τραγανά φιλετίνια γαρίδας, μακαρονάδα με λαχανικά, sandwich με γαρίδα, σαλάτα Μάνης με ψητά λαχανικά και σαλάτα Ceasar’s με φιλετίνια γαρίδας. Αναλυτικά το Μεσογειακό μενού εδώ

Νηστεία κάνουν και τα McDonalds με Shrimp Salad, Veggie Burger με μπιφτέκι λαχανικών, γαρίδες παναρισμένες με γλυκόξινη σως, Shrimp Burger με μπιφτέκι γαρίδας και γλυκιά σος τσίλι και μηλόπιτα για επιδόρπιο. Αναλυτικά το μενού εδώ

Νηστίσιμή πίτσα; Και όμως. Στην Domino’s βρήκαμε πίτσα Σαρακοστής με φυτικό τυρί, σάλτσα ντομάτας, φρ. μανιτάρια, πράσινες πιπεριές, λιαστή τομάτα, πιπεριές Φλωρίνης και φρέσκιες ντομάτες (περισσότερα εδώ), ενώ στην Pizza Hut δοκιμάσαμε πίτσα με σπέσιαλ σάλτσα ντομάτας, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, ελιές, μαϊντανό και ελαιόλαδο.  

«Γλυκιά» νηστείαΓια σκαλτσουνάκια, πολίτικο χαλβά και λουκούμια στον Βάρσο στην Κηφισιά (Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ: 210 8012472), για σούπερ λουκουμάδες με μέλι στον Κτιστάκη (Σωκράτους 59, Ομόνοια, τηλ: 210 5240891), στο Μελούκ στο Χαλάνδρι και στους all time classic Λουκουμάδες Αιγαίον (Πανεπιστημίου 46, τηλ: 210 3814621), ενώ για εξαιρετικό χαλβά Φαρσάλων στον Κωσταντινίδη.

πηγή: in2life.gr