Αντιστέκομαι στην κρίση, διασκεδάζοντας!


Σύνταξη: Μαρία Γούλα

Οικονομική κρίση, νέα μέτρα, λιτότητα, πενιχροί μισθοί, ανεργία και μέσα σε όλα αυτά, αύξηση κόστους ζωής! Η κατάσταση που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια μοιάζει απελπιστική και όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύει… Κι όμως οι νέοι συνεχίζουν να διασκεδάζουν, να περνάνε καλά και να χαίρονται τη ζωή με αυτά που μπορεί να τους προσφέρει… Μπορεί οι συνήθειες να έχουν αλλάξει, λόγω της οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας, ωστόσο νέοι και διαφορετικοί τρόποι διασκέδασης έχουν κάνει την εμφάνισή τους, προσφέροντας μία άλλη ευχάριστη και συνάμα, φθηνή ψυχαγωγία!
Κάποτε ήταν τα επιτραπέζια παιχνίδια και οι βραδιές προβολής ταινιών σε σπίτια φίλων. Σήμερα, οι βραδιές ταινιών υπάρχουν ακόμα αλλά τα επιτραπέζια έχουν πάρει μία άλλη μορφή… αυτή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού, του PlayStation και του x-box! Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και το Buzz που είναι από μόνο του μία ειδική περίπτωση! Τι είναι, λοιπόν, αυτό το Buzz; Είναι ένα παιχνίδι στο PlayStation,  όπου μπορούν να παίξουν πολλά άτομα μαζί, είτε ατομικά είτε σε ομάδες. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να απαντήσουν σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις που τους γίνονται από το παιχνίδι ή μάλλον από τον παρουσιαστή του παιχνιδιού, καθώς παρέχεται στους παίκτες η αίσθηση της συμμετοχής σ’ ένα τηλεπαιχνίδι με κοινό και παρουσιαστή, εντός ενός εικονικού περιβάλλοντος. Το γέλιο είναι εξασφαλισμένο!
Χωρίς αμφιβολία, στην κατηγορία των παιχνιδιών και των συγκεντρώσεων στο σπίτι εντάσσονται τα παιχνίδια με την τράπουλα. Poker, μπλόφα και το νεοφερμένο, Tichu! Μαραθώνιοι έχουν γίνει – αλλά και γίνονται – σε φοιτητικά – και όχι μόνο – σπίτια με παρέες ολόκληρες να μην μπορούν να σταματήσουν να παίζουν από το βράδυ ως το πρωί!
Για αυτούς που αγαπάνε το διάβασμα αλλά δεν μπορούν να αγοράζουν συνέχεια βιβλία και αυτά που έχει η βιβλιοθήκη έχουν εξαντλήσει, υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν ένα βιβλίο χωρίς να πληρώσουν τίποτα! Το Book Crossing περιγράφει ακριβώς αυτή τη λογική, σύμφωνα με την οποία ένα βιβλίο αλλάζει χέρια δωρεάν. Έτσι, κάποιος αποφασίζει να αφήσει/παραχωρήσει ένα βιβλίο του σε κάποιο δημόσιο μέρος, κατά πάσα πιθανότητα βιβλιοπωλείο, όπου μπορεί ο καθένας να το προμηθευτεί και αφού το διαβάσει, να το επιστρέψει και να το πάρει κάποιος άλλος. Το μόνο που έχει να κάνει όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σ’ αυτό το «μοίρασμα» είναι να μπει στην ιστοσελίδα του Book Crossing και να εγγραφεί, να βρει ένα βιβλίο που να του αρέσει και να μάθει πού και πότε θα μπορούσε να το πάρει. Στην Θεσσαλονίκη, το βιβλιοπωλείο «Φρουτότυπο» που βρίσκεται στην πλατεία Ναυαρίνου εκπληρώνει αυτό το σκοπό.
Για τους πιο αθλητικούς τύπους, η νέα μόδα επιτάσσει ποδήλατο!  Το ποδήλατο κάνει καλό στο σώμα, στο περιβάλλον και την ψυχική υγεία!  Τον τελευταίο καιρό, πολλοί ποδηλατικοί οργανισμοί έχουν αναδειχθεί μέσα από τις δράσεις τους, διοργανώνοντας μάλιστα μία σειρά εκδηλώσεων, όπως το Ποδηλατικό Καρναβάλι που πραγματοποιήθηκε την Τσικνοπέμπτη από ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης.
Από την άλλη, ας μην ξεχνά κανείς και την επιστροφή στη φύση. Τώρα που ο ήλιος θα ξαναβγεί, τα πουλιά θα κελαηδήσουν και τα λουλούδια θα ανθίσουν, ελεύθεροι και μη, μπορούν να πάνε βόλτα σε πάρκα, είτε το πρωί για πικνίκ είτε το βράδυ για ποτό(!). Κρασί ή μπύρα από το περίπτερο, κιθάρα – αν κάποιος από τη παρέα ξέρει να παίζει – , καλή διάθεση και όλοι θα περάσουν τέλεια!
Τι να τα κάνετε, λοιπόν, τα club, τα μπαράκια και τα εστιατόρια, όταν με απλά πράγματα μπορείτε να περάσετε υπέροχα, χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα; Υπάρχουν τρόποι να χαρείτε περισσότερο τις στιγμές, αφού αυτές είναι και οι πιο αληθινές!

πηγή: pacific.jour.auth.gr