20+1 τρόποι για φθηνότερες διακοπές

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟΝ... ΚΟΥΚΟ ΑΗΔΟΝΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Το φετινό δύσκολο λόγω οικονομικής κρίσης καλοκαίρι, έχετε επιπλέον λόγους να αναζητήσετε τρόπους για να σας στοιχίσουν φθηνότερα οι διακοπές σας.
Εμείς σας αποκαλύπτουμε 20+1 μυστικά για να «φορτίσετε τις μπαταρίες σας» με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.
1 Εγκαιρα: Ο χρόνος είναι χρήμα και ο προγραμματισμός και η προνοητικότητα μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος. Κυρίως στις μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί κανείς να αξιοποιήσει τις φθηνές θέσεις που ρίχνουν κατά καιρούς στην αγορά οι αεροπορικές και ακτοπολοϊκές εταιρείες. Απαιτούνται, δύο προϋποθέσεις: να έχετε αποφασίσει όσο γίνεται πιο έγκαιρα πού θα πάτε και πότε.
2 Ευελιξία: Η ευελιξία ψαλιδίζει το κόστος του ταξιδιού. Ιδιαίτερα στις μετακινήσεις. Στα πλοία, για παράδειγμα, οι ακριβότερες τιμές υπάρχουν στα δρομολόγια της Παρασκευής από το απόγευμα και μετά. Αν όμως, δεν έχετε προνοήσει να κλείσετε έγκαιρα τις φθηνές θέσεις και επιμείνετε να ταξιδέψετε στα συγκεκριμένα δρομολόγια, αυτό μπορεί να σας στοιχίσει ακριβά, καθώς θα υποχρεωθείτε να αγοράσετε εισιτήριο υψηλότερων κατηγοριών.
3 Καθημερινές: Αν έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε να ταξιδέψετε μια καθημερινή. Για παράδειγμα, την Πέμπτη ή την Τετάρτη. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε μπορείτε να τα «τσοντάρετε» για διαμονή, διατροφή ή διασκέδαση στις διακοπές σας.
4 Πρωί πρωί: Αν θέλετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, κάντε «ζάπινγκ» στις τιμές. Υπάρχουν προορισμοί με αρκετές πτήσεις όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικά φθηνότερους ναύλους στις πολύ πρωινές πτήσεις.
5 Φθηνά αεροπορικά: Ενα φθηνό αεροπορικό εισιτήριο (ναύλος προσφοράς) εμπεριέχει υψηλό ρίσκο και μπορεί να αποδειχθεί σίγουρος τρόπος για να χάσετε χρήματα. Αυτά τα εισιτήρια δεν επιδέχονται αλλαγών και αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να τα αλλάξετε, δεν μπορείτε. Ακόμα δε και αν γίνει η αλλαγή το κόστος είναι τέτοιο που καθιστά το εισιτήριο αρκετά ακριβότερο απ' ό,τι ένα κανονικό εισιτήριο.
6 Από εταιρείες χαμηλού κόστους: Μην κάνετε κράτηση σε αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους πολύ κοντά στην ημερομηνία αναχώρησης. Κοστίζει ακριβά.
7 Χωρίς Ι.Χ.: Το κόστος μεταφοράς του Ι.Χ. εκτινάσσει τη δαπάνη για ταξίδι με πλοίο. Στις Κυκλάδες, ιδιαίτερα φέτος, πολλοί προτιμούν να το αφήσουν πίσω προκειμένου να πάνε στο αγαπημένο τους νησί. Σαββατοκύριακα σε νησί με Ι.Χ. θα μπορούσαν να σας χαρακτηρίσουν άνθρωπο που «πετάει τα λεφτά του από το παράθυρο».
8 Rent a car: Στα διήμερα με πλοίο προτιμήστε να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Σε πολλές περιοχές οι τιμές των φθηνότερων Ι.Χ. έχουν πέσει γύρω στα 20 ευρώ την ημέρα. Ετσι συμφέρει ακόμα και να το νοικιάσει κανείς για μια βδομάδα.
9 Δωμάτιο: Κάποιος έλεγε ότι τα δίκλινα σε ξενοδοχείο είναι για ζευγάρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με εξοπλισμό κουζίνας για τις οικογένειες. Κι αυτό, καθώς στο μεν ξενοδοχείο πληρώνεις απλώς για το κατάλυμα, ενώ στα ενοικιαζόμενα μπορείς να μειώσεις σημαντικά τα έξοδα διατροφής μαγειρεύοντας.
10 Προσφορές: Μια «προσφορά» μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες και να αποδειχθεί τελικά ακριβή. Αντίστοιχα μια φαινομενικά ακριβή τιμή μπορεί να είναι φθηνή. Για παράδειγμα, ένα δίκλινο δωμάτιο, που κοστίζει 50 ευρώ χωρίς πρωινό μπορεί να είναι ακριβότερο από ένα άλλο δίκλινο με τιμή 100 ευρώ και περιλαμβάνει όλα τα γεύματα (ποτά, καφέδες κ.λπ.) (το λεγόμενο all inclusive). Στη δεύτερη περίπτωση, αν υπολογίσει κανείς ένα οικονομικό πρωινό για δύο, συν τουλάχιστον 60 ευρώ για τη διατροφή δύο ατόμων μεσημέρι-βράδυ σε ένα φθηνό εστιατόριο και δύο καφέδες ή αναψυκτικά, το κόστος του δεύτερου μπορεί να είναι έως και 50% φθηνότερο από το θεωρούμενο «φθηνό» των 50 ευρώ.
11 Πρωινό: Κάποια ξενοδοχεία αφαιρούν το πρωινό από την τιμή του δωματίου για να την κάνουν να φαίνεται χαμηλότερη. Ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα να πάρει κανείς πρωινό πληρώνοντας επιπλέον για κάθε άτομο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η χρέωση δεν είναι μικρότερη των 5-7,6 ευρώ το άτομο, ακόμα και για δωμάτια που χρεώνονται 40 ευρώ τη βραδιά. Αν κανείς επιλέξει να πληρώσει έξτρα το πρωινό, η αύξηση τιμής του δωματίου φτάνει στα 50-55 ευρώ.
12 Δύο σε ένα: Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία που δίνουν τη δυνατότητα να πάρει κανείς πρωινό μέχρι τις 12 ή και τη 1 το μεσημέρι. Μ' αυτό τον τρόπο εξοικονομεί κανείς το μεσημεριανό γεύμα.
13 Οπου υπάρχει... χώρος: Υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να γλιτώσετε χρήματα από το ξενοδοχείο ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Πηγαίνετε εκεί που ξέρετε ότι η περιοχή εμφανίζει μείωση τουριστών από το εξωτερικό. Οσο χώρο αφήνουν οι ξένοι ο ξενοδόχος πρέπει να τον καλύψει με άλλους ξένους ή έλληνες πελάτες. Οπότε είναι λογικό να ρίξει τις τιμές του για να μην του μείνει «αμανάτι» το δωμάτιο.
14 Στα πολλά: Μεγαλύτερες πιθανότητες να βρείτε ευκαιρίες παρουσιάζουν οι περιοχές όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες δωμάτια. Τέτοιες είναι η Ρόδος, η Κρήτη (Χερσόνησος Ηρακλείου για παράδειγμα), η Κέρκυρα, η Κως. Οσο πιο πολλά τα ξενοδοχεία, τόσο πιο αποδοτικά μπορεί να είναι τα παζάρια με τον ξενοδόχο.
15 Πότε: Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά δεν είναι καλή ιδέα να κλείσει κανείς πολύ νωρίς. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι ξενοδόχοι δεν έριξαν πολύ τις τιμές τους. Οπότε, αξίζει να περιμένετε. Φέτος, θα υπάρχουν προσφορές ακόμα και τον Αύγουστο...
16 Παζάρι: Το παζάρι για την τιμή ενός δωματίου έχει κανόνες. Και αν ο «παίκτης» γνωρίζει το άθλημα, θα βγει πολλαπλά κερδισμένος. Καθοριστικό ρόλο παίζει ο χρόνος. Οσο πιο αργά τόσο πιο καλά.
17 Η ώρα μηδέν: Υπάρχει μια αδιαμφισβήτητητα αλήθεια: Οταν περάσει το μεσημέρι κι όσο νυχτώνει, η αγωνία του ξενοδόχου μεγαλώνει. Πολύ απλά επειδή ο ξενοδόχος δεν «πουλάει» δωμάτια, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά «νύχτες». Κι όταν μια νύχτα δεν πουληθεί, είναι σαν το φρούτο που κόπηκε από το δέντρο και δεν φαγώθηκε αλλά σάπισε. Αν θέλετε να κάνετε αποτελεσματικό παζάρι, μην εμφανιστείτε πριν από τις τρεις το μεσημέρι.
18 Παραμονή: Αν αποφύγει κανείς το διάστημα 15 Ιουλίου με 15 Αυγούστου, εξοικονομεί πολλά χρήματα. Ξενοδοχεία που τον Ιούλιο και τον Αύγουστο χρεώνουν τα δωμάτιά τους 150 ευρώ, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο ρίχνουν την τιμή στα 70 ευρώ.
19 Διάρκεια: Αν έχετε τη δυνατότητα να μεγαλώσετε τη διάρκεια της κράτησης πάνω από τη μία εβδομάδα, είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσετε καλύτερη τιμή.
20 Με φίλους: Κάνοντας κράτηση μαζί με φίλους αυξάνετε τη διαπραγματευτική σας δύναμη και ρίχνετε την τιμή.
21 Ανταλλαγές: Δημιουργήστε ένα μικρό δίκτυο από φίλους ή συγγενείς με εξοχικά σε διάφορες περιοχές, στο βουνό ή τη θάλασσα. Ανά περίοδο μπορεί ο ένας να προσφέρει το σπίτι του στον άλλο.

πηγή: enet.gr