Πώς να κάνετε διακοπές οικονομικά (Ι)

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,  

Εκτύπωση σελίδας

Πώς να κάνετε διακοπές οικονομικά (Ι)Όλοι δικαιούμαστε την απόλαυση των διακοπών ή των κοντινών εκδρομών το καλοκαίρι! Οι αμμώδεις παραλίες, οι γαλάζιες θάλασσες και η χαλάρωση κάτω από τον ήλιο δεν είναι προνόμιο μόνο των οικονομικά ευκατάστατων. Μέσα στην περίοδο της κρίσης υπάρχουν οικονομικές επιλογές που συνθέτουν το καλοκαιρινό όνειρο όσων δεν επιθυμούν να σκορπίσουν όλες τις οικονομίες τους. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να μετατρέψουν τις διακοπές μας σε ένα νησί του Αιγαίου ή σε μια πόλη της Ευρώπης σε αρκετά ελκυστικές…
Και όμως τα μεταφορικά –και όχι μόνο- έξοδα σε ένα ταξίδι… μπορούν να μειωθούν αισθητά, αρκεί να προγραμματίσουμε σωστά τις διακοπές μας!
Αεροπορικά εισιτήρια
 
  • Πολλές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο προσφέρουν ιδιαίτερες εκπτώσεις, ειδικά στα αεροπορικά εισιτήρια. Πριν αποφασίσετε για την αεροπορική εταιρία αλλά και την ημερομηνία των διακοπών σας, επισκεφτείτε διάφορα ταξιδιωτικά sites και ενημερωθείτε όχι μόνο για την τιμή των εισιτηρίων αλλά και για τα οικονομικά πακέτα διακοπών.
 
  • Οι πτήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι αρκετά πιο οικονομικές σε σχέση με το Σαββατοκύριακο. Προτιμήστε να ταξιδέψετε την Τρίτη, την Τετάρτη ή την Πέμπτη και όχι τη Δευτέρα, την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι φεύγουν για διακοπές το Σάββατο και για επαγγελματικά ταξίδια τη Δευτέρα και την Παρασκευή.
 
  • Παράλληλα, ο αριθμός και το βάρος των αποσκευών σας δεν πρέπει να εκτοξεύσουν τον προϋπολογισμό σας στα ύψη. Οι αεροπορικές εταιρίες χρεώνουν επιπλέον όσους ταξιδεύουν με πάνω από μία βαλίτσα ανά άτομο, ειδικά όταν αυτές ζυγίζουν πάνω από 20 κιλά.
 
 
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
 
  • Για ένα οικονομικό ταξίδι αναγκαίο είναι να επιλέξετε την ιδανική ημερομηνία. Το χειμώνα ορίστε τις διακοπές σας στις πρώτες δύο εβδομάδες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου και μέχρι το Φεβρουάριο, εκτός από το Σαββατοκύριακο κοντά στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Για τα καλοκαιρινά ταξίδια η ιδανικότερη περίοδος είναι από τέλη Αυγούστου έως το Σεπτέμβρη.
 
  • Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού καλό είναι να αποφύγετε τις «καραβίσιες» τιμές σε καφέδες και σνακ, αφού μπορείτε να προμηθευτείτε νερό και σάντουιτς από το σπίτι. Επίσης, η επιλογή των έτοιμων καφέ είναι αρκετά πιο οικονομική!
 
Αυτοκίνητο
 
  • Πώς να κάνετε διακοπές οικονομικά (Ι)Συμβουλευτείτε χρήσιμα sites στο ίντερνετ για την εύρεση φθηνότερων καυσίμων και πληροφορηθείτε για τους εναλλακτικούς δρόμους χωρίς διόδια. Συνήθως η βενζίνη στα μεγάλα αστικά κέντρα, και κυρίως στην Αθήνα είναι φθηνότερη από τις απομακρυσμένες περιοχές.
 
  • Μην ανάβετε το air condition όταν δεν είναι απαραίτητο, καθώς μπορείτε να κατεβάσετε λίγο τα πίσω παράθυρα και να γλυτώσετε 5% κατανάλωση βενζίνης.
 
  • Αν οδηγείτε σε χαμηλές – φυσιολογικές ταχύτητες, καίτε λιγότερη βενζίνη κατά 20%. Παράλληλα, πρέπει να προσέξετε τον αέρα στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας. Ειδικότερα, τα ελαστικά πρέπει να είναι ιδανικά φουσκωμένα, καθώς αν χάσουν αέρα επιβαρύνουν την κατανάλωση κατά 3%.
 
  • Μη διστάσετε να προτείνετε στους φίλους ή τους συγγενείς να σας ακολουθήσουν μαζί στο ταξίδι, ώστε να μοιραστείτε μαζί όχι μόνο την απόλαυση του καλοκαιριού αλλά και τα χρήματα για τη βενζίνη.
 
 
Διαμονή
 
Μία από τις μεγαλύτερες δαπάνες σε ένα ταξίδι αποτελεί το κόστος του ξενοδοχείου. Επιλέξτε τη διαμονή σας μετά από σκέψη και έρευνα και σίγουρα θα απολαύσετε οικονομικά τις διακοπές σας!
 
  • Μη φοβηθείτε να δοκιμάσετε μοτέλ χωρίς μεγάλο εμπορικό σήμα και όνομα. Τα μη επώνυμα ξενοδοχεία προσφέρουν καλύτερες τιμές, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν χρειάζεται να καταβάλλουν τέλη δικαιόχρησης.
 
  • Κλείστε τη διαμονή σας σε ένα μοτέλ αλυσίδας ξενοδοχείων μέσω ενός διαδικτυακού τόπου για πιο φτηνές τιμές. Για διακοπές στο εξωτερικό προτιμήστε το site Priceline kai Homelink. Σε πολλές χώρες προσφέρουν κοινόχρηστους κοιτώνες με ελάχιστο κόστος και ιδιωτικά δωμάτια με εξίσου χαμηλές τιμές.
 
  • Συνήθως ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο κοστίζει λιγότερο από ό,τι το ξενοδοχείο. Αν διαλέξετε ένα δωμάτιο λίγο μακριά από τη θάλασσα και το κέντρο της περιοχής, η τιμή θα είναι μικρότερη. Προσέξτε επίσης την περίπτωση του πρωινού… ώστε να μην κοστίζει τελικώς η διαμονή σας περισσότερο από ένα ξενοδοχείο με ημιδιατροφή.
 
  • Πώς να κάνετε διακοπές οικονομικά (Ι)Αν η παρέα σας είναι πάνω από τέσσερα άτομα, συμφέρει να κλείσετε ένα «σπιτάκι» με αρκετά κρεβάτια αντί των δύο δίκλινων. Έτσι θα πληρώσετε πολύ λιγότερα χρήματα στο τέλος των ημερών.
 
  • Σίγουρα μια καλή και οικονομική λύση είναι το οργανωμένο και μη camping. Δοκιμάστε να πλοηγηθείτε σε εξειδικευμένα sites ώστε να αποφασίσετε για τις ιδανικές σας διακοπές.
 
  • Για το εξωτερικό το “HomeExchange”, δηλαδή η ανταλλαγή σπιτιών με μια άλλη οικογένεια για μια εβδομάδα, είναι η πιο οικονομική λύση διακοπών. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που περιγράφουν σπίτια σε όλο τον κόσμο  και σας τα προβάλλουν μέσα από φωτογραφίες.

 πηγή: flowmagazine.gr