Πώς να κάνετε διακοπές οικονομικά (II)


Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου
Πώς να κάνετε διακοπές οικονομικά (II)Στις καλοκαιρινές διακοπές δεν υπάρχουν διακρίσεις! Ποιος είπε ότι χρειάζονται …δύο μισθοί για να χαρείτε τις διακοπές σε ένα όμορφο νησί του Αιγαίου ή του Ιονίου πελάγους; Ο Έλληνας πάντα θα βρίσκει τρόπους για να γελάει, να διασκεδάζει και να απολαμβάνει το καλοκαίρι… ακόμα και χωρίς πολλά χρήματα! Μετά τις απαραίτητες συμβουλές για οικονομία στα μεταφορικά και τη διαμονή, οι παρακάτω προτάσεις δίνουν ιδέες για οικονομικές διακοπές, κυρίως στο ζήτημα του φαγητού και της νυχτερινής διασκέδασης. Άλλωστε, η καλή παρέα μετράει πάντα!
Φθηνές και απολαυστικές προτάσεις για φαγητό
Οι γευστικές απολαύσεις των διακοπών αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού σας. Βεβαία, καλοκαίρι είναι… θα γευτείτε τα τοπικά εδέσματα του προορισμού σας και θα διασκεδάσετε σε μια ταβέρνα της επιλογής σας… αλλά χωρίς υπερβολές! Τις υπόλοιπες ημέρες όμως πώς μπορούμε να γευματίσουμε οικονομικά;
Σπιτικό φαγητό… και στις διακοπές!
Θυμηθείτε αν «κλείσετε» ένα διαμέρισμα ή ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο για τις διακοπές σας… μην παραλείψετε να ρωτήσετε αν διαθέτει κουζίνα. Το μαγείρεμα στο δωμάτιο μπορεί να σας οδηγήσει στο να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα. Άλλωστε, δεν είναι ίδια η τιμή ενός γεύματος σε ένα εστιατόριο και το κόστος της αγοράς ορισμένων προϊόντων στο κοντινό σούπερ μάρκετ. Σημειώστε πριν το ταξίδι σας μερικές γρήγορες συνταγές από το διαδίκτυο και φτιάξτε μέσα σε 15 λεπτά το μεσημεριανό ή το βραδινό σας.
Πώς να κάνετε διακοπές οικονομικά (II)Αγοράστε ορισμένα σνακ από το σούπερ μάρκετ
Εάν δεν θέλετε να μαγειρέψετε στις διακοπές σας, εκμεταλλευτείτε το ψυγείο του δωματίου σας! Κατευθυνθείτε στην αγορά και αγοράστε δημητριακά για το πρωί ή ορισμένα τρόφιμα για να προετοιμάσετε ένα σάντουιτς για το μεσημέρι. Προμηθευτείτε με φρούτα, κράκερς, ξηρούς καρπούς, cookies και ο,τι άλλο μπορεί να εξαλείψει την πείνα σας. Το να ετοιμάζετε σάντουιτς από το δωμάτιο και να τα καταναλώνετε το μεσημέρι, μπορεί να σας εξοικονομήσει μέχρι και 20-25 ευρώ την ημέρα.
Κουπόνια για οικονομικά γεύματα
Οι προσφορές του διαδικτύου μπορούν να χαμηλώσουν το κόστος των διακοπών σας. Πλοηγηθείτε στο ίντερνετ και αναζητήστε κουπόνια ή προσφορές για εστιατόρια ή ταβέρνες του προορισμού σας. Ορισμένες προσφορές φτάνουν και το 50%! Τα κουπόνια θα σταλούν στο γραμματοκιβώτιό σας πριν το ταξίδι … και έτσι θα εξασφαλίστε από το σπίτι μερικά οικονομικά γεύματα. Βέβαια ακόμα και η τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μπορεί να διαθέτει κουπόνια και ειδικές προσφορές… επωφεληθείτε από αυτές!
Πώς να κάνετε διακοπές οικονομικά (II)Το “Happy hour” «σώζει» το πορτοφόλι σας!
Ακόμα και ένα ακριβό εστιατόριο, αν συμμετέχει στο γνωστό “Happy hour” μπορεί να σας γλιτώσει πολλά χρήματα! Δοκιμάστε το φαγητό ή το ποτό σε τέτοια εστιατόρια και απολαύστε τις εκπτώσεις τους. Επικοινωνήστε με κάθε εστιατόριο για να μάθετε τις τιμές αλλά και τις ημέρες που διαθέτουν “Happy hour”! Συνήθως, τα περισσότερα έχουν μοναδικές προσφορές στο μενού εκτός των ωρών αιχμής της ημέρας.
Το πρωινό … ας είναι πλούσιο!
Ένα καλό πρωινό μπορεί να κόψει τη μεσημεριανή όρεξη και να σας προσφέρει αρκετή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν στο πακέτο των διακοπών σας δεν περιλαμβάνεται το πρωινό στο ξενοδοχείο, προμηθευτείτε γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, μέλι και μαρμελάδα και απολαύστε τα στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου! Αν βέβαια η τιμή της διαμονής διαθέτει πρωινό, τότε εκμεταλλευτείτε το όσο περισσότερο μπορείτε.
Διασκεδάστε οικονομικά… και πρωτότυπα!
Οι περισσότεροι στις διακοπές τους θυμούνται τα cocktails στα καλοκαιρινά beach bars και τα ποτά στα clubs της περιοχής. Όλοι πρέπει να αφιερώσουν μια τέτοια νύχτα στις διακοπές τους. Οι υπερβολές όμως δεν ωφελούν αυτούς που αναζητούν οικονομικές προτάσεις στη διασκέδαση. Να θυμάστε ότι το γέλιο και η καλοπέραση στις διακοπές δεν θεωρείται θέμα χρημάτων αλλά… κυρίως διάθεσης!
Μαγικές στιγμές στην παραλία…
Για τους περισσότερους, οι καλοκαιρινές στιγμές στην παραλία καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Είναι προτιμότερο να έχετε μαζί μια ομπρέλα θαλάσσης, ψάθες και πετσέτες, ώστε να μην χρειαστεί να ξοδέψετε παραπάνω χρήματα στις οργανωμένες παραλίες. Παράλληλα, προμηθευτείτε από το κοντινότερο σούπερ μάρκετ στιγμιαίους καφέδες και κατευθυνθείτε προς την παραλία. Διασκεδάστε με ρακέτες και φρίσμπι ή παίξτε σε ομάδες βόλεϊ!
Πώς να κάνετε διακοπές οικονομικά (II)Όμορφα cocktails…από τα χέρια σας!
Όλοι γνωρίζουν ότι η έξοδος σε ένα μπαρ ή νυχτερινό κέντρο είναι διασκεδαστική. Παρόλα αυτά, οι στιγμές με την παρέα σας έχουν σημασία. Αν έχετε πάρει από το σπίτι ένα ραδιόφωνο με μπαταρίες και μερικά ποτά… μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την παραλία και να περάσετε υπέροχα. Ακόμα και με μπύρες από το περίπτερο, η διασκέδαση θα φτάσει στα ύψη… αλλά πιο οικονομικά!  Αναμείξτε τα ποτά σας, χορέψτε μέχρι το πρωί και κάντε όσες βουτιές θέλετε!
Δείτε ταινία… στο δημοτικό κινηματογράφο
Σε πολλούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας, η διασκέδαση γίνεται πιο οικονομική μέσα από τις προσφορές των δήμων. Οι δημοτικοί κινηματογράφοι κάθε περιοχής σας δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσετε όμορφες ταινίες κάτω από τα άστρα του ουρανού και να πληρώσετε το εισιτήριο σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Σε σχέση με κάθε μεγάλη αλυσίδα κινηματογράφων, τα σινεμά των δήμων αποτελούν μια όμορφη λύση στην οικονομική διασκέδαση!
Ψώνια στα Duty Free και στα μη τουριστικά καταστήματα
Αν ταξιδέψετε αεροπορικώς, καλό είναι να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι τα  περισσότερα αεροδρόμια του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού διαθέτουν καταστήματα αφορολόγητων ειδών. Τα αφορολόγητα αγαθά συνοδεύουν τις λιγότερο δαπανηρές αγορές, αφού ουσιαστικά διαθέτουν πιο χαμηλό κόστος από τη συμβατική αγορά. Αν δεν κινείστε με αεροπλάνο, καλές τιμές θα βρείτε σε μαγαζιά που δεν είναι τόσο πολυσύχναστα και τουριστικά! Κάντε μια έρευνα στις τιμές των κοντινών καταστημάτων πριν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα δωράκι.
Πώς να κάνετε διακοπές οικονομικά (II)Αξιοποιήστε τα φεστιβάλ με δωρεάν είσοδο
Πολλοί δήμοι είτε σε νησιά, είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα διοργανώνουν διάφορα μουσικά ή θεατρικά φεστιβάλ, με δωρεάν ή φθηνή είσοδο. Αναζητήστε τις δράσεις της περιοχής και απολαύστε όμορφες στιγμές, γλιτώνοντας αρκετά χρήματα από κάθε άλλη νυχτερινή επιλογή διασκέδασης. Άλλωστε, μέσα από τις τοπικές εκδηλώσεις θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή και να γνωριστείτε με τους ντόπιους του μέρους.


πηγή: flowmagazine.gr