10 γεύματα για δύο με λιγότερα από 10 ευρώ

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σίγουρα τα κουπόνια γεύματος σε εστιατόρια είναι ελκυστικά, σίγουρα η νέα τάση των leftovers που… χαιρετίζει ακόμα και το bbc food έχει ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση όμως το μαγείρεμα στο σπίτι δεν χάνει την αίγλη που πάντα είχε για τους απανταχού chef… κατ’ οίκον. Πόσο μάλλον όταν αυτό, χρησιμοποιώντας το ελάχιστο δυνατό budget (max. 10€ και αν), «γεννάει» πιάτα χορταστικά, θρεπτικά και γευστικά. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα είστε με το έτερον ήμισυ στο σπίτι αγνοήστε τα ελκυστικά φυλλάδια των delivery, αντισταθείτε στην επιθυμία να επιβαρύνετε το μηνιαίο σας budget επισκεπτόμενοι το κοντινότερο εστιατόριο και δημιουργήστε γεύματα και σαλάτες με φρέσκα υλικά, που στο σύνολό τους δεν θα σας επιβαρύνουν με παραπάνω από δέκα ευρώ. 

Οι τιμές των υλικών είναι ενδεικτικές με βάση την μέση τιμή τους στα σούπερ μάρκετ. Μπαχαρικά, ελαιόλαδο και υλικά που βρίσκονται συνήθως στις κουζίνες δεν υπολογίζονται στο budget. 
«Πειραγμένη» σιφνέικη ρεβιθάδα Τα υλικά: ½ κιλό ρεβίθια (2€) , 1 κούπα ελαιόλαδο (1€) , 2 μέτρια κρεμμύδια (0.20€), 3 φύλλα δάφνης. 
Το budget: ~ 3.50€ 

Προετοιμασία: Αφήνουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε μία κατσαρόλα με νερό για να μουλιάσουν (περίπου 12-15 ώρες). Το νερό πρέπει να είναι τριπλάσιο σε ποσότητα από τα ρεβίθια. 

Εκτέλεση: Ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια και τα βράζουμε για μια ώρα σε αλατισμένο νερό. Τα ρίχνουμε σε πήλινο γαστράκι ή κατσαρολάκι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά κατά περίπου δύο δάχτυλα. Σκεπάζουμε το κατσαρολάκι με το καπάκι του, και το «σφραγίζουμε» με μίγμα από νερό και αλεύρι. Το σκεπάζουμε και με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί στους 200 βαθμούς περίπου για 4 ώρες. 

Κοτόπουλο με αμύγδαλα και βερίκοκα Τα υλικά: 1 κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια (5€), 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (0.20€), 150 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα (1.50€) , 400 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα (3€), 1 φλιτζάνι ζωμό κότας, 1 κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα τριμμένη, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1 πρέζα σαφράν, μισή κούπα λάδι , αλάτι, πιπέρι. 
Το budget: ~ 9.70€ 

Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κοτόπουλο στο λάδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με τον ζωμό κότας. Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και τα τοποθετούμε όλα σε ένα ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. 

Σαλάτα με φακή Τα υλικά: 500γρ. φακές χονδρές (1.20€) , 200γρ. φέτα (2€), 2 τομάτες (0,45€), 1 κρεμμυδάκι φρέσκο (0.10€), λίγο μαϊντανό. 
Το budget: ~ 3.75€ 

Εκτέλεση: Βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό για περίπου 35-40 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρουμε όσες θέλουμε σε ένα πιάτο σαλάτας, τρίβουμε την φέτα, ψιλοκόβουμε την τομάτα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε προαιρετικά λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξύδι, αλάτι και πιπέρι.