8 οικονομικές επιλογές για το… φαγοπότι της Τρίτης

του Γιώργου Κόκουβα

Την περασμένη άνοιξη, ο Δήμος Αθηναίων μας επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη. Πήρε επιτέλους πρωτοβουλία για να «ζωντανέψει» το κέντρο της πόλης και καθιέρωσε τις φθηνές Τρίτες, καλώντας τα café, τα bar και τα εστιατόρια να προστεθούν στην δράση «Βγαίνουμε Αθήνα», προσφέροντας οικονομικές τιμές κάθε Τρίτη.

Ευτυχώς, αυτό το Φθινόπωρο, αποδεικνύεται πως δεν ήταν ένα «πυροτέχνημα» που δεν θα έχει συνέχεια. Μετά την επιτυχία της ιδέας, το «Βγαίνουμε Αθήνα» ξαναχτυπά και από την περασμένη Τρίτη ξεκίνησε νέο κύκλο προσφορών και συνεργασιών με καταστήματα του κέντρου που θα διαρκέσει μέχρι περίπου τα Χριστούγεννα. 

Από τα Εξάρχεια μέχρι το Κολωνάκι και από την Πλάκα ως του Ψυρρή, δεκάδες στέκια προσαρμόζονται στις επιταγές της εποχής και συνεργάζονται με την δράση, «λανσάροντας» μενού των 10€, και προσφέροντας καφέ με 2€, ποτό με 5€ και μπουκάλι κρασί με 12€. 
Οδεύουμε ήδη προς την δεύτερη εβδομάδα του «Ξαναβγαίνουμε Αθήνα» και η λίστα με τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις αυξάνεται συνεχώς. Μπορείτε να την δείτε αναλυτικά εδώ, ωστόσο εμείς φροντίσαμε να επιλέξουμε οκτώ εγγυημένα στέκια μέσα από αυτή, για να φάτε και να πιείτε την Τρίτη… στην υγειά μας. 

*Key bar (Πραξιτέλους 37, τηλ: 2103230380)  

Τα γενναιόδωρα happy hours του Key Bar ήταν ήδη αρκετά προκλητικά για να τους αντισταθούμε: Καθημερινά ως τις 21.00, το ποτό στοιχίζει 5€ και το κοκτέιλ 6€. Τώρα πια, έχουμε ακόμη έναν λόγο παραπάνω να κατηφορίσουμε προς το κέντρο το βράδυ της Τρίτης για ποτό, καθώς θα στοιχίζει όλη την ημέρα 5€, είτε για καφέ πιο νωρίς, στα 2€. Τα μουσικά γούστα της κονσόλας είναι πολυσυλλεκτικά, και κυμαίνονται από dark indie και pop’n’roll μέχρι πιο ethnic, ροκ και groovy ακούσματα. 

*Polis Grand (Βερανζέρου 10, τηλ: 210 5243156)  

Μία ανάσα από την Ομόνοια, εκεί που έχεις χάσει κάθε ελπίδα για καλαίσθητο χώρο και καθαρό περιβάλλον, ξεπετιέται το κτίριο με το λογότυπο «π» και σου αλλάζει την γνώμη. Το φωτεινό Polis life café του στο ισόγειο, με τα χαριτωμένα τραπεζάκια στον προστατευμένο και πολύχρωμο χώρο του πεζοδρομίου προσφέρονται για coffee breaks, ενώ το μενού των 10€ στο εστιατόριο του ξενοδοχείου περιλαμβάνει απλές αλλά νόστιμες γεύσεις από Ελλάδα και Μεσόγειο, συνοδεία υπέροχης θέας από την τζαμαρία του 9ου ορόφου. 

*Δεξαμενή (Πλατεία Δεξαμενής

Επιτέλους άνοιξε και πάλι τις πόρτες του και άπλωσε εκ νέου τα παραδοσιακά τραπεζάκια του το καφενεδάκι της Δεξαμενής, όπως επισημάναμε και σε πρόσφατο αφιέρωμα του In2life για τις αθηναϊκές πλατείες. Το πολύπαθο καφενείο που αποτελούσε στέκι του Παπαδιαμάντη πριν από έναν αιώνα επέστρεψε υπό νέα διεύθυνση που υπόσχεται να διατηρήσει τον παραδοσιακό, ήσυχο χαρακτήρα του, σε μία από τις πιο ανέλπιστα όμορφες και πράσινες οάσεις της πόλης, εκεί που το Κολονάκι… δεν είναι Κολονάκι. Κάθε Τρίτη, απολαύστε τον καφέ σας στα 2€ - αναμένουμε για το αν θα συμπεριληφθεί κάποιο μενού των 10€, αλλά ούτως ή άλλως, το κλίμα επιβάλλει μεζεδάκια, που είναι οικονομικά – από 3€. 

*St George Lycabettus (Κλεομένους 2, τηλ: 210 7416000)  

Ακριβώς από πάνω, το πολυτελές ξενοδοχείο «παρακολουθεί» από τις τζαμαρίες του την πλατεία Δεξαμενής, κοιτάζοντας αφ’ υψηλού την Αθήνα αλλά όχι και τους πελάτες του εστιατορίου του: Δοκιμάστε την εξαιρετική κουζίνα του St George, λιγότερο «απρόσιτη» οικονομικά σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες, κάθε Τρίτη, με ειδικό μενού των 10€ - όλο και κάποιον άσσο θα βγάλει από το μανίκι του ο σεφ του ξενοδοχείου, Βασίλης Μήλιος. 

*Γιάντες (Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, τηλ: 2103301369)  

Μπορεί να άλλαξε διεύθυνση εδώ και περίπου έναν χρόνο, αλλά η υπέροχη αυλή στις «Γιάντες» των Εξαρχείων δεν άλλαξε στο παραμικρό: Είναι ακόμη πράσινη, χαλαρή και έτοιμη να μας σερβίρει μοντέρνα ελληνική κουζίνα – δείτε εδώ το κλασικό μενού του εστιατορίου για να πάρετε μια ιδέα για το πού κυμαίνεται η διάθεση του σεφ. Απολαύστε το μενού των 10€, με θέα φυσικά σε έναν από τους πιο «ζωντανούς» πεζόδρομους της πόλης, αυτόν της εξαρχειώτικης οδού Βαλτετσίου. 

*CAMP (Ευπόλιδος 4, πλατεία Κοτζιά, τηλ: 210 3247679)  

Ο αγαπημένος «πολυχώρος» της πλατείας Κοτζιά έχει φιλοξενήσει πολλά απογεύματά μας με εφημερίδα και καφεδάκι. Τώρα, κάθε Τρίτη, το τελευταίο θα στοιχίζει 2€, ενώ μπορείτε να το απολαύσετε είτε στο πλακόστρωτο της πλατείας είτε στο όμορφο εσωτερικό του διατηρητέου νεοκλασικού. Το βράδυ, πέρα από τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις του πάνω ορόφου, οι οποίες μένουν ανοιχτές για το κοινό ως τις 21.00, μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας στα 5€, συνοδεία ψαγμένων μουσικών από την κονσόλα. 

*Αθήρι (Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983)  

Βραβεύθηκε από το Michelin Guide ως ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά εστιατόρια για το 2012, αλλά το Αθήρι δεν «παίρνει ψηλά τον αμανέ»: Συμμετέχει στην δράση με μενού των 10€ και καθιστά την όμορφη αυλή στην καρδιά του γοητευτικού Μεταξουργείου σε low budget αφορμή για έξοδο κάθε Τρίτη, με τις λιχουδιές που ετοιμάζει ο Αλέξανδρος Καρδάσης. Μάθαμε ότι το μενού των 10€ θα περιλαμβάνει σούπα καλωσορίσματος και χειροποίητα ψωμάκια, σαλάτα, κυρίως πιάτο και γλυκό –διαφορετικό κάθε φορά. 

*Altamira (Τσακάλωφ 36α, τηλ: 210-3614695)  
*φωτό: Greekeat.gr

Πίσω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι, κρύβεται ένα γοητευτικό νεοκλασικό, που έχει διατηρήσει στο ακέραιο την αρχοντιά του και την συνταιριάζει με πολυσυλλεκτικές γεύσεις από όλο τον κόσμο. Η πολυεθνική κουζίνα του Altamira περιλαμβάνει δημιουργίες με μυρωδιά Ινδίας, Ασίας, Λίβανου και Μεξικού, ενώ η χαλαρή ethnic μουσική συνοδεύει περίφημα την ατμόσφαιρα. Οι σάλες του Altamira είναι ανοιχτές από νωρίς το μεσημέρι για καφέ.