Οι εορτές αποτελούν την ιδανική περίοδο δράσης των επιτήδειων κυβερνο-εγκληματιών, λένε οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό, λένε, οι αγοραστές θα πρέπει να είναι περισσότερο υποψιασμένοι από ότι συνήθως και να αναζητούν ιστοσελίδες που προσφέρουν ασφαλείς τρόπους συναλλαγών.
Δείτε μερικά tips που εξέδωσε η ESET, μία εταιρεία δημιουργίας λύσεων λογισμικού ασφάλειας, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.
- Πριν την αγορά, θωρακίστε τον υπολογιστή σας: αναβαθμίστε τον browser, ενημερώστε το antivirus, κατεβάστε τα τελευταία patch για το λειτουργικό σας.
- Δημιουργήστε μία διεύθυνση email ειδικά για αγορές και φροντίστε να κλειδώσετε με δύσκολα password τις συσκευές και τα e-mail σας.
- Προτιμήστε γνωστά διαδικτυακά καταστήματα που φημίζονται ότι κάνουν αυτό ακριβώς που διαφημίζουν.
- Να είστε προσεκτικοί με τις «απίστευτες» προσφορές: Αν δείχνει «πολύ καλό για να είναι αληθινό», μάλλον είναι, ειδικά αν πρόκειται για ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα της εποχής -στην τεχνολογία ειδικά, μην περιμένετε υπερπροσφορές για Samsung Galaxy S III, Apple iPhone 5 ή iPad τέταρτης γενιάς. Κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο για την προσφορά για να δείτε τι λένε άλλοι χρήστες.
- Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται σε «επείγουσες προσφορές» που ισχυρίζονται ότι είναι από φίλους ή σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αν πιστεύετε ότι η προσφορά είναι αληθινή, ανοίξτε τον browser καιπληκτρολογήστε το όνομα της σελίδας κατευθείαν στη μπάρα διευθύνσεων. Αυτή η κίνηση θα σας προφυλάξει από κρυμμένα links που οδηγούν σε ψεύτικους δικτυακούς τόπους.
- Επιμείνετε σε ασφαλείς συναλλαγές: Όταν έχετε φτάσει στη διαδικασία παραγγελίας σε μία ιστοσελίδα, επιβεβαιώστε ότι χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο SSL. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε https μπροστά από τη διαδικτυακή διεύθυνση, αντί για http. Επίσης ίσως υπάρχει ένα σύμβολο κλειδαριάς ή κλειδιού στο παράθυρο του browser.
- Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε πιστωτική από χρεωστική κάρτα.Μετά τις γιορτές, ελέγξτε την ανάλυση του λογαριασμού σας για να διαπιστώσετε εάν έγιναν έστω και μικρές, αδικαιολόγητες μεταφορές χρημάτων.
- Μην κάνετε αγορές μέσω Wi-Fi και ειδικά, δημόσια Wi-Fi hotspot.
- Εάν δείτε ότι το διαδικτυακό κατάστημα ζητάει περισσότερα από όσα θα έπρεπε για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, εγκαταλείψτε το. Υπάρχει malware που εισάγει σε διαδικτυακές φόρμες ερωτήσεις για να αντλήσει ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία -για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος να δώσετε το ΑΜΚΑ σας για να στείλετε λουλούδια.
- Βάλτε password ιδιαίτερα στις φορητές σας συσκευές και κάντε backup, ώστε αφενός να γίνει δύσκολη η κλοπή των δεδομένων σας, αφετέρου για να μην σας λείψει τίποτα σημαντικό εάν χάσετε ή σας κλέψουν το smartphone, το tablet ή το φορητό σας υπολογιστή.
πηγή: in.gr