Καταφύγια: Χειμερινά weekends χωρίς budget


της Ηρώς Κουνάδη
Οι χιονισμένες κορυφές μόλις που φαίνονται, τυλιγμένες στην χειμωνιάτικη ομίχλη, από το παράθυρο δίπλα στο τζάκι. Οι παρέες έχουν μαζευτεί στο μεγάλο σαλόνι και συζητούν για απάτητες διαδρομές και ανεξερεύνητα τοπία. Από την κουζίνα ξεχύνονται μυρωδιές. Και για να βρίσκεστε εδώ, έχετε πληρώσει το συγκλονιστικά χαμηλό ποσό των δέκα ευρώ το άτομο. Δεν είναι όνειρο χειμωνιάτικης νύχτας, είναι τα καταφύγια των ορειβατικών συλλόγων που παλιότερα τα τιμούσαν με την παρουσία τους μόνο οι ορκισμένοι λάτρεις των χιονισμένων διαδρομών, αλλά πλέον διαδίδονται από στόμα σε στόμα και φιλοξενούν ολοένα και περισσότερους newbies σαν εμάς –που συχνά φτάνουν μέχρι εδώ πάνω με το αυτοκίνητό τους, και όχι έχοντας περπατήσει ένα τετράωρο χιονισμένο μονοπάτι. 

Αν είστε, λοιπόν, διατεθειμένοι να απαρνηθείτε λίγη από την πολυτέλεια των boutique ξενώνων, και να συμβιβαστείτε με την έλλειψη ιδιωτικότητας ενός κοιτώνα ή κοινόχρηστου μπάνιου, τα δεκάδες ορεινά καταφύγια σε κάθε σχεδόν βουνοπλαγιά της χώρας θα σας αποζημιώσουν με παρεΐστικη ατμόσφαιρα, ρομαντικές βραδιές πλάι στο τζάκι με θέα τον έναστρο ουρανό, αμεσότερη-δε-γίνεται επαφή με τη φύση και, βέβαια, οικονομία. Στα συν, υπολογίστε ότι πιθανότατα θα βάλουν και τους πιο τεμπέληδες εξ υμών στον πειρασμό να δοκιμάσετε κάποια από τις δραστηριότητες βουνού –πεζοπορία, σκι, παιχνίδια προσανατολισμού, τοξοβολία– που διοργανώνονται σχεδόν πάντα κάπου εκεί γύρω. 

Για να διανυκτερεύσετε σε κάποιο καταφύγιο, καλό είναι πάντα να έρχεστε σε συνεννόηση με τον Ορειβατικό Σύλλογο ή την εταιρεία που το διαχειρίζεται, για να πληροφορηθείτε τα σχετικά με την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα την περίοδο που σας ενδιαφέρει. Όλα σχεδόν τα καταφύγια φροντίζουν, κατόπιν συνεννόησης, και για τη διατροφή σας –η οποία χρεώνεται συνήθως έξτρα. Τα βασικά «μέρη» του καταφυγίου είναι, σε γενικές γραμμές, το καθιστικό, συνήθως εξοπλισμένο με τζάκι για την απαραίτητη ατμόσφαιρα αλλά και για λειτουργικούς λόγους, η κουζίνα και οι κοιτώνες, που μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι, ανάλογα με τη χωρητικότητα του καταφυγίου. 

Παίρνουμε, λοιπόν, τα sleeping bag μας, καθότι τα καταφύγια –παρά την παρανόηση που τείνει να επικρατήσει τα τελευταία χρόνια– δεν είναι ξενοδοχεία με καθαρίστριες για να πλένουν και να στρώνουν σεντόνια, και φεύγουμε για μερικά από τα καλύτερα. 

Φλαμπούρι, Πάρνηθα Τιμή ανά διανυκτέρευση: 10€ το άτομο (και 8€ για τα παιδιά) 
Πληροφορίες: 210 2464666 και 211 6875018 

Ποιος είπε ότι πρέπει να οδηγήσετε χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων για να βρεθείτε κοντά στη φύση; Ο πάντοτε δραστήριος Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών μας περιμένει από Παρασκευή έως Κυριακή (αλλά και καθημερινές κατόπιν συνεννόησης) στο υψόμετρο των 1.158 μέτρων, για να μας ξεναγήσει στα κατάφυτα μονοπάτια της Πάρνηθας, μέσα από δραστηριότητες όπως πεζοπορία, τοξοβολία και παιχνίδια προσανατολισμού στο δάσος. Και το βράδυ, επιστρέφουμε στο ωραιότατο καταφύγιο, που διαθέτει μεταξύ άλλων και οργανωμένη κουζίνα όπου μπορείτε να δοκιμάσετε φρεσκομαγειρεμένα σπιτικά φαγητά, γλυκά και ροφήματα. 

Βελούχι 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο 
Πληροφορίες: 22370 25130 και 6977668494 

Στο διάσελο με την ευφάνταστη ονομασία Διαβολότοπος, που ό,τι στερείται σε όνομα το αναπληρώνει σε φυσική ομορφιά και ειδυλλιακά τοπία, σε υψόμετρο 1.840 μέτρων, το εξαιρετικά οργανωμένο καταφύγιο του Βελουχίου μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 30 άτομα. Διαθέτει κουζίνα που σερβίρει καθημερινά λιχουδιές, θέρμανση με καλοριφέρ και cozy σαλονάκι με τζάκι. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου, οπότε παρέχει και τη δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, για την περίπτωση που έρθετε απροετοίμαστοι και τελικά μπείτε στον πειρασμό. Αν πάλι πιστεύετε ότι τα χιονοπέδιλα δε σας πηγαίνουν, αλλά δε θέλετε και να περάσετε όλη την ημέρα με επιτραπέζια δίπλα στο τζάκι, μην ανησυχείτε καθόλου: μαθήματα ορειβασίας και χιονοδρομίας, καταρριχήσεις (rappel), canyoning, τοξοβολία, trekking, ιππασία στις όχθες του Καρπενησιώτη και ποδήλατο βουνού διοργανώνονται κάθε Σαββατοκύριακο. 

Παρνασσός 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο 
Πληροφορίες: 22370 25130 και 6974031160 

Ένα εκ των τριών καταφυγίων που διαχειρίζεται η εταιρεία Κλαουδάτος, το καταφύγιο Μ. Δέφνερ ανακαινίστηκε το 2007 και είναι τώρα ένα από τα πιο σύγχρονα που θα συναντήσετε στις βουνίσιες βόλτες σας. Σε απόσταση μισού μόλις χιλιομέτρου από το χιονοδρομικό κέντρο του Γεροντόβραχου, σε υψόμετρο 1.820 μέτρων, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 35 άτομα, ενώ διαθέτει κεντρική θέρμανση, ντους, πλήρως οργανωμένη κουζίνα και δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, αλλά και έλκηθρα που θα λατρέψουν τα πιτσιρίκια σας. Άλλες δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε περιλαμβάνουν καταρριχήσεις rappel, trekking και ποδήλατο βουνού. 

Ταΰγετος 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο 
Πληροφορίες: 27310 22574 
Στην καρδιά του ωραιότερου (ας μας επιτραπεί η μεροληψία) ελληνικού βουνού, σε υψόμετρο των 1.550 μέτρων, το άγνωστο εν πολλοίς καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 24 φίλους της πεζοπορίας και των βουνών. Αυτό το τελευταίο δε γράφτηκε τυχαία: το καταφύγιο δεν είναι προσβάσιμο από δρόμο, παρά μόνο από μονοπάτι, το οποίο ξεκινά από την Πηγή Μαγγανιάρη και σας φέρνει στο καταφύγιο σε περίπου μιάμιση - δύο ώρες. Τα καλά νέα είναι ότι διαθέτει άριστη σηματοδότηση, και είναι προσπελάσιμο σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το καταφύγιο διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και θέρμανση από θερμάστρες πετρελαίου. Η διαχείρισή του ανήκει στον πάντα δραστήριο ΕΟΣ Σπάρτης –ρίξτε μια ματιά στησελίδα του στο Facebook, για να ενημερωθείτε για τις αναβάσεις, τις πεζοπορίες και όλες τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που διοργανώνουν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. 

Δίρφη  
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 10€ το άτομο 
Πληροφορίες: 6971502916 και 22280 25665 

Απολαμβάνει πανοραμική θέα στις κατάφυτες πλαγιές της Δίρφης, τον Ευβοϊκό Κόλπο και το Αιγαίο από εκεί ψηλά, στα 1.120 μέτρα της θέσης Λειρί όπου είναι χτισμένο. Το καταφύγιο Μ. Νικολάου μπορεί να φιλοξενήσει έως και 55 άτομα, ενώ ξεχωρίζει για τους κοινόχρηστους χώρους του, τα τρία μεγάλα σαλόνια με τζάκι, και τις δύο κουζίνες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων τις ημέρες που επικρατεί το αδιαχώρητο. Το καταφύγιο προσεγγίζεται τόσο από χωματόδρομο προσπελάσιμο και από μη 4x4 οχήματα, όσο και από μονοπάτια για τους φίλους της πεζοπορίας: η συντομότερη πεζοπορική διαδρομή διαρκεί δύο περίπου ώρες, και ξεκινά από το γήπεδο της Άνω Στενής. 

Από το καταφύγιο οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να σκαρφαλώσουν σε δυόμιση περίπου ώρες στην κορυφή της Δίρφης, ακολουθώντας το άριστα σηματοδοτημένο μονοπάτι –το οποίο είναι λιγότερο ή περισσότερο εύκολο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, οπότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τους υπεύθυνους του καταφυγίου πριν ξεκινήσετε. Θα το βρείτε ανοιχτό κάθε Σαββατοκύριακο από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο, και καθημερινές κατόπιν συνεννόησης. 

Οξιά  
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο 
Πληροφορίες: 22370 25130 
Ανάμεσα στις επιβλητικές κορυφές των Βαρδουσίων και τις καταπράσινες πλαγιές της νότιας Πίνδου, η Γραμμένη Οξιά, με τα καταπράσινα λιβάδια της, τα πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα δάση και το ζεστό καταφύγιο σε υψόμετρο 1.740 μέτρων, περιμένει να φιλοξενήσει τα πιο… μακριά-από-όλους-και-από-όλα Σαββατοκύριακά μας. Το καταφύγιο έχει δυνατότητα φιλοξενίας σαράντα ατόμων, ενώ τακτικά διοργανώνονται πεζοπορίες, ποδηλατάδες με mountain bikes, διάσχιση φαραγγιών και άλλα δραστήρια και ενδιαφέροντα. Το καταφύγιο λέγεται Λάμπρος Ευταξίας, και η διαχείρισή του ανήκει στην εταιρεία Κλαουδάτος. 

Άγραφα 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο (ή 17€ με πρωινό) 
Πληροφορίες: 24410 92922 και 6932744194 

Κρεμασμένο σχεδόν πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, το Καταφύγιο Αγράφων είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.536 μέτρων, στην περιοχή Καραμανώλη, 7 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Νεράιδα. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και τραπεζαρία με τζάκι, και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 24 άτομα. Δυνατό χαρτί του είναι η θέση του, στην καρδιά ενός άριστα οργανωμένου δικτύου μονοπατιών, που θα λατρέψουν οι fans της πεζοπορίας (λεπτομέρειες για τις διαδρομές και τους βαθμούς δυσκολίας εδώ). Το καταφύγιο είναι προσβάσιμο και από χωματόδρομο στον οποίο μπορείτε άνετα να οδηγήσετε. Ανοίγει μόνο κατόπιν συνεννόησης, οπότε πριν ξεκινήσετε τηλεφωνήστε για να κανονίσετε τις λεπτομέρειες της διαμονής σας. 

Όλυμπος 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο 
Πληροφορίες: 6937361689 

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε ολόκληρα καταφύγια περιμένουν στις κορυφές του βουνού των βουνών τους γενναίους που θα επιχειρήσουν την –δύσκολη, ομολογουμένως– ανάβασή του. Ένα από τα καλύτερα οργανωμένα, βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών, και ονομάζεταιΧρήστος Κάκαλος, προς τιμήν του πρώτου ορειβάτη που πάτησε την κορυφή του Μύτικα. Η συντομότερη ανάβαση προς αυτό ξεκινά από το Γουμαροστάλι, διαρκεί 4,5 ώρες και δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε παιχνιδάκι. Αν είστε αποφασισμένοι να το επιχειρήσετε, επικοινωνήστε με τον Μιχάλη Στύλλα στο τηλέφωνο 6937361689, για να κανονίσετε τις λεπτομέρειες της διαμονής σας. Στις παροχές του καταφυγίου περιλαμβάνονται κουζίνα που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο τους χειμερινούς μήνες και δυνατότητα φιλοξενίας είκοσι ατόμων. 

Σμόλικας 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο 
Πληροφορίες: 6988 015656 και 6942 939939 

Κτισμένο σε υψόμετρο 1.750 μέτρων, σε απόσταση εικοσιεννιά μόνο χιλιομέτρων από την Κόνιτσα, και πλάι σε συγκλονιστικά φυσικά τοπία, μεταξύ των οποίων η θρυλική Δρακόλιμνη, το καταφύγιο του Σμόλικα θεωρείται ένα από τα καλύτερα οργανωμένα καταφύγια της χώρας. Το νέο, όμως, που θα ενθουσιάσει τους τεμπέληδες της παρέας, είναι ότι πέραν του «παραδοσιακού» μονοπατιού, από το χωριό Παλαιοσέλι ξεκινά και δασικός δρόμος που φτάνει μέχρι το καταφύγιο. Η χωρητικότητα αγγίζει τα 30 άτομα, σε τέσσερα ξεχωριστά δωμάτια, ενώ το καταφύγιο διαθέτει επίσης κουζίνα που σερβίρει πιάτα ημέρας, καθώς και τραπεζαρία - καθιστικό με τζάκι. 

Αστράκα 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο 
Πληροφορίες: 6973223100 

Παραμένουμε Ήπειρο, αλλά αυτή τη φορά ανεβαίνουμε ψηλότερα, στο δυσκολότερα προσβάσιμο καταφύγιο της Αστράκας, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Μικρό Πάπιγκο, σε υψόμετρο 1.929 μέτρων, και είναι από τα αγαπημένα ορειβατών και πεζοπόρων που απολαμβάνουν τα ειδυλλιακά μονοπάτια της περιοχής. Αυτήν την εποχή το καταφύγιο λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα, για παρέες δεκαπέντε ατόμων και άνω. Η διανυκτέρευση κοστίζει 12€ το άτομο, ενώ υπάρχει μία μικρή επιβάρυνση για το πετρέλαιο, της τάξης των 30€ την ημέρα, η οποία διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων. Στο καταφύγιο λειτουργεί και εστιατόριο, με επιπλέον χρέωση. Η χωρητικότητα του καταφυγίου ανέρχεται στα πενήντα άτομα, ενώ στα δυνατά χαρτιά του περιλαμβάνεται η υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή που του εξασφαλίζει η θέση του στο διάσελο του βουνού. 

Σημειώστε επίσης: Στο Ανατολικό Ζαγόρι, πολύ κοντά στη γραφική Βωβούσα, το καταφύγιο Βάλια Κάλντα μπορεί να φιλοξενήσει έως 50 άτομα, στους εντυπωσιακούς του χώρους. Διαθέτει θέρμανση, καθιστικό με τζάκι και εστιατόριο, με δυνατότητα εξυπηρέτησης έως 100 ατόμων. Η διανυκτέρευση κοστίζει 10 ευρώ το άτομο. 

Βαρδούσια 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 10€ το άτομο 
Πληροφορίες: 6974824456 

Οι λάτρεις της ορειβασίας ορκίζονται στο όνομά του. Οι υπόλοιποι εξ ημών, περιμένουμε τον Μάιο για να απολαύσουμε τα συγκλονιστικά τοπία που το περιβάλλουν, καθότι ο δρόμος τον χειμώνα είναι κλειστός από το χιόνι, και η (τρίωρη έως εξάωρη) ανάβαση είναι μάλλον απαγορευτική για μη έμπειρους ορειβάτες. Αν, πάντως, η ιδέα σας δελεάζει, σημειώστε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα –ίσως και τα πλέον φιλόξενα– καταφύγια της Ελλάδας, βρίσκεται στη θέση Πιτιμάλικο, σε υψόμετρο 1.960 μέτρων, και μπορεί να φιλοξενήσει έως 60 άτομα. Από εδώ θα ξεκινήσετε με έμπειρο οδηγό για ορειβασία ή αναρρίχηση στο αλπικό τοπίο, σε οποιαδήποτε διαδρομή επιλέξετε, ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας σας. Το καταφύγιο βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων χωματόδρομου από τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας. 

πηγή:in2life.gr