Μ΄ αγιόκλημα και γιασεμί... Τα θερινά σινεμά (ξανα)ανοίγουν!


Διάχυτος ρομαντισμός, μπόλικο ποπκόρν, ευωδιές από αγιόκλημα και, φυσικά, κινηματογραφικές επιτυχίες που έρχονται να γεμίσουν τα βράδια μας από εδώ και στο εξής. Τα θερινά σινεμά ξανανοίγουν!
Από τον Μπάμπη Δούκα
Ένας καθαρός αττικός ουρανός γεμάτος αστέρια, μυρωδιά από ποπκόρν, σε συνδυασμό ευωδιές από ανθισμένα γιασεμιά, τραπεζάκια σε χαλίκι, ταινίες-θρύλους σε επανεκδόσεις, καλή παρέα και έντονο αίσθημα νοσταλγίας ακόμη και για εμάς τους νεότερους που δεν τα ζήσαμε στην εποχή της ακμής τους. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά που κάνουν ξεχωριστή την... ιεροτελεστία τού να παρακολουθήσει κάποιος ένα φιλμ σε έναν από τους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας. Για έναν περίεργο λόγο οι τελευταίοι (οι λίγοι που έχουν απομείνει πια στην πρωτεύουσα) ασκούν μια απροσδιόριστη γοητεία -σχεδόν όμοια με αυτή που είχαν την περίοδο κατά την οποία μεσουρανούσαν, δηλαδή τις δεκαετίες από το ‘50 έως το ‘70. Πρόκειται για ένα μαγικό σκηνικό που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Θα ξεκινήσω με έναν από τους αγαπημένους μου, τον «Ζέφυρο», στα Άνω Πετράλωνα.
Είναι ο πρώτος που άνοιξε τις πόρτες του εφέτος, γύρω στα μέσα Απριλίου, ενώ μοιάζει λες και βγήκε από τα ασπρόμαυρα πλάνα παλιάς ελληνικής ταινίας! Βοηθά σε αυτό και το όλο ύφος της γειτονιάς: μονοκατοικίες, άνθρωποι που λένε «καλημέρα» και «καλησπέρα» στο δρόμο, μικρά cafes και μεζεδοπωλεία που μαζεύουν νεαρόκοσμο, παιδάκια που παίζουν χωρίς την επίβλεψη γονιών (πραγματικά δεν θυμάμαι να το έχω ξαναδεί αυτό σε άλλη γειτονιά της πόλης) και μια αύρα και ηρεμία πρωτόγνωρη για την Αθήνα του 2013. Σε (σχεδόν) παρόμοιο στυλ και το «Σινέ Θησείον» (το καλύτερο του πλανήτη σύμφωνα με το CNN), με το καταπληκτικό γλυκό βύσσινο και το σπιτικό λικέρ, στην Αποστόλου Παύλου. Ο παλαιότερος θερινός κινηματογράφος της Αθήνας άνοιξε και αποτελεί τον... Μαθουσάλα των καλοκαιρινών «σινεμάδων», καθώς φτιάχτηκε το 1935 και συνεχίζει ακόμη.
Προβολές κάτω από τα αστέρια! Το Cine Θησείον επιστρέφει από 8 Μαΐου!
Παρεμφερή, ο «Αμύντας», που συνδυάζει το τρίπτυχο «χαλικάκι-αγιόκλημα-γιασεμί», αλλά και η «Ριβιέρα» των Εξαρχείων, με τις πιο «ψαγμένες» επιλογές σε ταινίες. Μια... κατηγορία μόνος του είναι το «Σινέ Παρί» στην Πλάκα, τον οποίο θεωρώ τον πιο ρομαντικό θερινό κινηματογράφο της πόλης, ιδανικό για ζευγάρια, αλλά όχι μόνο. Αιτία; Η τοποθεσία του στη συγκεκριμένη πλευρά της πόλης και βεβαίως το εξαιρετικό φόντο της φωτισμένης Ακρόπολης, ενώ αν είσαι τυχερός, μπορεί να πιάσεις και κάποιο από τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά καθώς το «Σινέ Παρί» διαθέτει στο ισόγειό του και κατάστημα με αφίσες παλιών φιλμ. Σινεφίλ ή όχι, δεν μπορείς παρά να ρίξεις μια ματιά. Υπάρχουν βέβαια και οι πιο... «πράσινοι» θερινοί, φωλιασμένοι μέσα σε κατάφυτες αυλές. Τέτοιοι είναι το «Σινέ Φιλοθέη» και το «Χλόη» στη Κηφισιά.
Θερινά σινεμά
Αδιάφορο σε καμιά περίπτωση δεν θα σε αφήσει ούτε η «Δεξαμενή» στο Κολωνάκι, που θα σε κάνει να νιώσεις πως βρίσκεσαι κάπου στο Αιγαίο με τη νησιώτικη αύρα της και το... κυκλαδίτικο concept.
Θερινά σινεμά
Εναλλακτική στην ίδια περιοχή, η «Αθηναία», που μέχρι πρότινος φημιζόνταν για τις πεντανόστιμες τυρόπιτές της - χαρακτηριστικό ότι όλη η Χάριτος... ευωδίαζε κάθε βράδυ! Αν πάλι θέλεις να συνδυάσεις την ταινία με φαγητό, επίλεξε το «Φλοίσβο», με τα περίφημα σουβλάκια και τους αφράτους λουκουμάδες! Τέλος, για χαλάρωση σε σεζλόνγκ παρέα με κάποιο cocktail ή πίτσα είναι ιδανικό το «Άνεσις» στους Αμπελόκηπους. Καλές προβολές, λοιπόν!
Θερινά σινεμά
Θερινά σινεμά

INFO
-ΑΜΥΝΤΑΣ, Κωνσταντινουπόλεως 16, Υμηττός, τηλ. 210 7626418
-ΑΝΕΣΙΣ, Λεωφ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 7782316
-ΔΕΞΑΜΕΝΗ, Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ. 210 3623942, 210 3602363
-ΖΕΦΥΡΟΣ, Τρώων 36, Ά. Πετράλωνα, τηλ. 210 3462677
-ΡΙΒΙΕΡΑ, Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια, τηλ. 210 3837716, 210 3844827
-ΣΙΝΕ ΘΗΣΕΙΟΝ, Αποστόλου Παύλου 7, Θησείο, τηλ. 210 3420864, 3470980
-ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ, Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210 3222071, 210 3248057
-ΣΙΝΕ ΦΙΛΟΘΕΗ, Πλ. Δροσοπούλου, Φιλοθέη, τηλ. 210 6833398
-ΦΛΟΙΣΒΟΣ, Πάρκο Φλοίσβου, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9821256
-ΧΛΟΗ, Κασσαβέτη 17, Κηφισιά, τηλ. 210 8011500
πηγή: athensmagazine.gr